eu flag europe for citizens sl

Ljudska univerza Ptuj je skupaj s partnerjema Pučkim otvorenim učilištem Varaždin in Ljudsko univerzo Ormož uspešno prijavila projekt Sodobnost temelji na preteklosti, sklop 2;  Demokratično delovanje in državljanska udeležba programa EVROPA ZA DRŽAVLJANE.

Ptuj, Ormož, Varaždin, tri mesta ob Dravi, so bila skozi svojo dolgo zgodovino vedno na nek način povezana, aktualen projekt zato želi obnoviti stare in stkati nove vezi sodelovanja in prijateljstva, saj je dobro sodelovanje s sosedi pogoj za uspeh in napredek v regiji.

Cilj programa Evropa za državljane je povezovanje ljudi iz lokalnih skupnosti z namenom izmenjave izkušenj, vrednot in mnenj. Projekt je namenjen občanom, predstavnikom zavodov, institucij, društev, lokalnih skupnosti, da prepoznajo možnosti in priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje med kraji.

Cilj projekta je spodbujati obstoječe in nadaljevati z novimi pobratenji mest v čezmejnem območju med Slovenijo in Hrvaško, ljudem zagotavljati enako dostopnost na lokalnem in mednarodnem področju, medkulturni dialog in hkrati spodbujanje prostovoljstva.

Naš projekt se osredotoča na nabor  zanimivih, življenjskih zgodovinskih zgodb, ki so se dejansko nekoč zgodile v partnerskih mestih. Vsa sodelujoča mesta so namreč mesta z dolgo zgodovinsko tradicijo in s temi zgodbami razkrivamo in pojasnjujemo trdovratne zgodovinske mite, ki so se zasidrali v predstavah meščanov treh mest.  Naloga je na nek način zahtevna, saj v zgodovinskih zapisih ni veliko omemb običajnih ljudi, saj je njihovo življenje potekalo v okvirih njihovih socialnih statusov. Ne glede na to, pa vendarle obstaja nekaj zapisov o tem, zapisanih s strani kronistov ali duhovnikov. In ravno življenjske zgodbe  naših prednikov so tisto, kar dela zgodovino zanimivo, privlačno in nas na najboljši možen način približa našim koreninam. Tako lahko razumemo, da smo v bistvu zelo podobni svojim prednikom, če že ne enaki.

Poseben namen projekta je aktiviranje starejših in ostalih ranljivejših skupin prebivalstva z obeh strani meje, saj bodo ravno ti odkrivali lastno preteklost. Pri delu jih bodo usmerjali mentorji prostovoljci, posebej mlajši brezposelni, tako da je poudarek projekta tudi na medgeneracijskem sodelovanju in druženju. Mentorje bo nabiral, izbirali in izobrazil vsak partner posebej; izobraževanje pa bo potekalo v obliki delavnic. Slednje služijo kot pripravljalne dejavnosti za zaključni dogodek.   

Torej, glavna zamisel projekta je najti tisto kar nas je povezovalo v preteklosti kot državljane Habsburške monarhije, v obeh Jugoslavijah in danes kot državljane EU. Zaključni dogodek bo izpeljan oktobra 2017 v Varaždinu na Hrvaškem, kjer bodo poleg projektnih udeležencev sodelovali tudi zgodovinarji, strokovnjaki za lokalne zgodovine, zainteresirana javnost in predstavniki lokalnih oblasti. Projekt bo predstavljen tako v digitalni kot v tiskani podobi.

Vsi, ki bi se želeli pridružiti projektu, se lahko prijavite na Ljudski univerzi Ptuj, Mestni trg 2, Ptuj, telefon 02 749 21 50, ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vabljeni k sodelovanju!

 

 Partnerji

  1. Hrvaška –  Pučko otvoreno učilište Varaždin
  2. Slovenija -  Ljudska univerza Ormož 
  3. Slovenija – Ljudska univerza Ptuj 

 eacea 2015 00550000 sl

 

 

 

Več informacij in prijave

logo lup
Ljudska univerza Ptuj
Mestni trg 2
Ptuj, SI-2250
Slovenija

E-naslov: luptuj@siol.net
Telefon: 02 749 21 50
Faks: 02 749 21 53

Kontaktirajte nas...