Na vsebino

Namenjen je vodjem kuhinj, vodjem prehrane, kuharjem in vsem, ki se ukvarjajo s prehrano ali pripravljajo hrano v bolnišnicah, zdraviliščih, hotelih, šolskih kuhinjah, vrtcih, domovih za starejše občane in drugih ustanovah.

Vsebina izobraževanja

  • splošna načela zdrave prehrane
  • tehnologija dela v kuhinji, izbira živil in tehnoloških postopkov pri pripravi dietne hrane
  • izračunavanje hranilnih in energijskih ter ekonomskih vrednosti obrokov
  • osnovna načela prehrane pri sladkorni bolezni, pri boleznih prebavnega trakta, alergijah in preobčutljivosti, ledvični dieti
  • spremenjena konsistenca hrane
  • prehrana onkološkega bolnika
  • načrtovanje jedilnikov za različne diete in kombiniranje diet
  • praktična priprava jedilnikov za različne diete

Izobraževanje obsega 80 ur in poteka v dogovoru s skupino (popoldan oz. dopoldan). Predavali bodo priznani strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo z zdravo in dietno prehrano.

Udeleženci bodo po končanem izobraževanju potrdilo o uspešno opravljenem izobraževanju o zdravi in dietni prehrani.

Vsi, ki bodo želeli pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo – dietni kuhar – ica, se bodo morali posebej prijaviti na izpit in predložiti ustrezna dokazila. Izpit bodo opravljali pred komisijo, ki jo imenuje Državni izpitni center, po postopku, ki ga določa Zakon o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah in drugi podzakonski akti.

Projekti

Aktualne informacije