Na vsebino

Je Erasmus+ projekt, ki ga je prijavila Greta du Velay iz Francije in v katerem LUP sodeluje kot partner. Vrednost projekta je 177333,00 EUR, sodeluje pa pet partnerjev iz 5 EU držav.

Cilj projekta je promovirati uporabo Mozilla odprtih badžev (MOBs) med institucijami in udeleženci v izobraževanju odraslih, ki so tudi glavna ciljna skupina. 

Značka (badge) je majhen kos kovine, plastike, tkanine, itd, ki se uporablja  kot simbol ali kazalnik za dosežke, spretnosti, kakovost ali interesov. Značke se spretno uporablja za določitev ciljev, motivacijo, predstavitev dosežkov in uspehov v mnogih kontekstih. Pred nekaj leti Mozilla Foundation, ki je povezana z družbo za upravljanje brskalnika Firefox in e-poštnimi odjemalci v Thunderbird, ustvarila Mozilla odprte značke (hppt: //wiki.mozilla.org/Badges/FAQs).

Mozilla odprta značka je datoteka  v obliki ikone ali medalje, ki dokazuje sposobnosti in /ali dosežke ljudi. Datoteka vsebuje metapodatke, kot so ime izdajatelja, kriterije pod katerimi je bila izdana,  dokazila, ki potrjujejo veljavnost in datum poteka le-te. MOB je brezplačna programska oprema in odprti tehnični standard, ki ga lahko vsaka organizacija uporabi, da ustvari, izda in preveri digitalno značko (glej spletno stran MOB http://openbadges.org/)

Organizacije za izobraževanje odraslih lahko uporabijo MOB (Mozilla open Badges) za  prepoznavanje formalnega in neformalnega učenja ali dosežke (na primer razvoj osnovnih in prečnih znanj in spretnosti, reševanja kvizov in vaj, prostovoljstvo za podporo vrstnikom). Učeči se odrasli lahko uporabijo MOB, da  preprosto pokažejo svoje sposobnosti. MOB lahko zbirajo iz različnih virov in shranjujejo v virtualni nahrbtnik http://backpack.openbadges.org/backpack/login, ki ga lahko prikažejo na socialnem omrežju, spletnih straneh za iskanje službe ipd.

Projekt zadovoljujejo potrebe organizacij za izobraževanje odraslih in izobraževalcev do razpolaganja z enostavnim, digitalnim, motivacijskim orodjem za ugotavljanje in dokumentiranje rezultatov formalnega, neformalnega, priložnostnega znanja. Projekt izpolnjuje tudi potrebe odraslih učencev, da lahko razmišljajo o svojih dosežkih, sposobnostih in jih enostavno delijo z vrstniki, izobraževalci in drugimi.

Več informacij na spletni strani projekta: http://www.open-badges.eu/

 

BADA partnerji

  1. Francija – Greta du Velay - Lycee Charles et Adrien Dupuy (Le Puy en Velay)
  2. Švedska – Folkuniversitetet, Stiftelsen vid Lunds universitet (Lund)
  3. Nemčija – Volkhochschule im Landreis Cham e.V (Cham)
  4. Slovenija – Ljudska univerza Ptuj (Ptuj)
  5. Španija – ACCION LABORAL (Valladolid)

 

Primeri značk

Badge Calculating with a calculator  Badge Elaboration of a business plan  Badge Itercultural communication  Badge Local heritage 
 Badge Online banking  Badge Self organized learning  Badge Short oral presentation in foreign language  Badge reading comprehension of a literary work

 

EU flag-Erasmus vect POS